joi, 7 ianuarie 2010

Logan cu superglue

Hai sa va zic o inselaciune tare:

Un barbat de vreo 50 de ani se trezeste dimineata voios cu multe ganduri in cap, nestiutor ca nici unul dintre ele nu va mai conta la sfarsitul zilei. Se ridica din pat, se uita in jur, pe geam, il cam rodea stomacul... de foame.
"Ia sa merg eu pana in piata sa mai cumpar cate una alta, termin repede si ma intorc acasa sa mananc", cugeta omu'
Iesi din casa, ajunse in piata, arunca un ochi la o taraba, apoi la alta, stramba din gura, se incrunta un pic, ii conveni un pret, isi umplu o plasa si porni pe o alee din piata.
La un moment dat il aborda un batranel, asa, la vreo 70 de ani.
- Auzi, domnu', am si eu trei lozuri in plic, dar ma cam lasa vedere si nu prea le vad cum trebuie sa le deschid si sa le citesc. Fii bun, ajuta-ma sa le rup sa vad daca mi-a iesit ceva.
- Da cum sa nu.
Barbatul il lua pe primul si, culmea, scria castigator - 15 lei. Batranul se bucura. Apoi urma al doilea, necastigator. "Astea e!"
- Ia sa il vedem si pe ultimul...
Rupse lozul la un capat si mirarea ii fu mare cand vazu scris 'castigator' si dedesubt o poza cu un Logan... "Mai sa fie!"
- Mosule, ai castigat o masina Dacia Logan. Uite si biletele. Sa o foloseste cu placere.
- Domnu' meu, da' eu is batran, n-am ce face cu o masina, nu prea vad, sanatatea e subreda, ce sa fac eu cu ea... Offf... Nu mai e de mine o masina, daca eram nitel mai tanar, da, mai ziceam, da' asa... Nu vrei sa imi dai matale niste bani in schimb si sa iti dau lozu'?
- Aaa, nu ma bag eu, nu stiu ce sa zic
- Hai domnu' meu, uite ti-l dau cu 60 de milioane. Unde mai cumperi mata Logan cu 60 de milioane, ha?
- Mosule, da, e super ieftin asa, da tot nu stiu... Na, asa dintr-o data...
Intre timp se apropie un alt personaj de cei doi barbati, tragand asa cu urechea
- Se da ceva aicea? se baga in seama barbatul
- Lasa-ne domnule in pace, avem noi treaba noastra.
- Ce-ai acolo, un loz castigator, mosule?
- Da, si ce e cu asta?
- Nimic, e bine ca ai noroc.
- Da, uite chiar noroc mare si nu prea. Am luat Loganul. Pacat ca mie nu imi foloseste la nimic.
- Hai mosule ca ti-l iau eu. Uite, iti dau 100 de milioane si da-mi mie lozu', ce zici?
- Nu, nu, hai lasa-ne cu treaba noastra.
- Mosule, nu fi prost, is ceva bani.
- Nu vreau, nu ma bag eu in astea, hai vezi-ti de treaba matale.
Barbatul se indeparta cu vorbe deloc prietenoase intre dinti.
- Nu vreau eu sa am de a face cu sarlatani din astia. Nu vedeam eu banii de la asta. Chiar daca a zis ca imi da mai mult, nu ma bag. Hai dom'le ca ti-l dau tie. In tine am incredere. Imi pari om la casa ta. Ce zici, batem palma cu 60 de milioane? Eu ti-l las la pretul asta ca pari un om de treaba.
- Hai mosule ca te "scap" eu de el, si in gand: "Hai ca am palit-o azi. Nici prin gand sa imi treaca ce zi buna o sa am". Da hai sa mergem sa ma conving ca e bun lozul.
- Da cum sa nu. Uite, e un om acolo la colt care e cu lozurile.
Mersera amandoi pana la capatul aleii unde se afla o persoana cu o gherete mica in fata cu lozuri. Se salutara intre ei, domnul de la ghereta se recomanda ca reprezentant al Loteriei Romane, lua lozul cu Loganul si il valida:
- Da, e bun. Sa il conduceti cu atentie pe drumurile astea de acuma. Ce sa faci, asta e Romania noastra.
Barbatul si batranul s-au departat apoi sa finalizeze afacerea.
Barbatul s-a dus pana acasa, a luat constiincios banii stransi de-a lungul anilor si s-a intors la batran. Au batut palma. Batranul a plecat cu banii, barbatul cu lozul.
Acesta din urma, plin de emotie, porni spre prima reprezentanta care ii veni in minte ca sa isi revendice premiul. Merse, intra, se duse la femeia de la ghiseu si ii arata, zambind, lozul.
Femeia lua lozul, se uita cateva clipe la el, se uita apoi direct in ochii barbatului, fix, fara sa clipeasca.
- Dom'le, chiar crezi ca is proasta. Nu vezi ca asta e fals. Ia uite, aicea e lipit un Logan peste loz. Si frumos, femeia dezlipi foita cu Loganul si dedesupt se putea citi "15 lei".
Barbatul inmarmuri. Fara nici un cuvant, porni mecanic catre sectia de Politie...

Repet, aceasta e chiar o intamplare reala, citita zilele trecute intr-un articol dintr-un ziar. Bineinteles, eu am incercat sa o construiesc ca o povestire, cu dialog si toate celea. Cred ca v-ati dat seama ca batranul, persoana care s-a bagat in seama si asa zisul "reprezentant" de la ghereta au lucrat impreuna in aceasta inselaciune. Si lucrul cel mai grav stiti care este, barbatul a ramas si inselat si nemancat, factori care duc foarte usor la dezvoltarea ulcerului...

Revin cu completari de indata ce ancheta va fi finalizat... Relaxati-va un pic, va dura...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu